One of the posts

Nitelikli işgücü olarak Almanya’ya göç

DIH Almanya Danışmanlık İzmir

Ukraynalı mühendis Maksym Babenko Almanya’ya geliş sürecini aktarıyor.


Almanya. Maksym Babenko 32 yaşında bir mühendis ve 2017 Nisanında Rheinland-Pfalz eyaletinde ölçüm ve kontrol teknolojileri alanında hizmetler veren bir firmada çalışmak üzere nitelikli işgücü statüsünde Almanya’ya gelmiş. Babenko iş bulma, vize ve Almanya’daki yaşama adapte olma süreçlerine ilişkin ihtiyacı olan faydalı bilgileri Make it in Germany adlı sitede bulmuş.


Neden Almanya’da çalışmak istiyordunuz?

Ukrayna’da yaşarken nükleer santrallerde otomasyon mühendisi olarak çalışıyordum. Oldum olası fikirlerimi ve becerilerimi daha da geliştirmeme alan tanıyacak uluslararası bir şirkette çalışmayı hayal ettim. Almanya da tüm dünyada en iyi mühendislere ve modern ileri teknoloji çözümlerine sahip olmasıyla biliniyor.

Almanya’da iş aramak için nasıl bir yol izlediniz ve nasıl hazırlandınız?

Buraya yerleşmeden önce Almanya’yla ilgili gerçekten de çok şey öğrendim. En önemlisi henüz Ukrayna’dayken Almanca öğrenmeye başladım. İş bulmak için stepstone.de ve monster.de gibi büyük iş ilanı sitelerinin yanı sıra make-it-in-germany.com portalını da kullandım. Uluslararası nitelikli iş gücüne yönelik özel olarak hazırlanan ve Almanya’da yaşama ve iş yaşamına ilişkin pek çok önemli bilgiye yer veren bu siteyi herkese içtenlikle tavsiye ederim.


Bu süreçte nereden destek aldınız?

Make it in Germany sitesinin Twitter hesabı üzerinden yürüttüğü soru-cevap uygulaması ve Almanya’da yaşayan bir arkadaşım bana çok yardımcı oldu. Dolayısıyla bu konuda çok müteşekkirim.

Halledilmesi gereken çok formalite var mıydı?

Belli kriterleri doldurun kişiler AB Mavi Kartı alabiliyor. Bunun için Almanya’da Ukrayna’dan aldığım diplomamın denkliğinin alınması gerekiyordu. Almanya dışındaki ülkelerden alınan diploma ve sertifikaların denklik derecesini öğrenebileceğiniz internet sitesi anabin.de üzerinden üniversite diplomamın Almanya’da H+ yani üniversite mezuniyeti olarak kabul edildiğini öğrendim. Ayrıca iş sözleşmesindeki pozisyonun aldığım eğitimle örtüşmesi ve alacağım maaşın da buna uygun olması şartı vardı. Bunu Federal Göç Dairesinin internet sitesi bamf.de üzerinden öğrenmek mümkün. Böylece Almanya’ya gelmek için vize hakkını elde etmiş oldum.


Almanya’da iş yaşamına ilişkin izlenimleriniz ne?

Şu ana kadar pek çok olumlu deneyim yaşadım. Burada iş hayatı yoğun ve beklentiler yüksek. İlk aylarda kimi zaman Pfalz aksanını anlamakta biraz güçlük çektiysem de farklı bir ülkeye yerleşen herkes için geçerli bir durum bu ve insan bu tür küçük farklılıklara kısa zamanda alışıyor.

DIH Almanya Danışmanlık İzmir

Daha fazlası için bizimle iletişime geçin

DIH Almanya Danışmanlık


İsmet Kaptan Mah. Şair Eşref Bulvarı No:6 35210 Konak/ İZMİR

0850 302 43 01