İsmet Kaptan Şair Eşref Blv. No: 6 35210 Konak/İZMİR
İsmet Kaptan Şair Eşref Blv. No: 6 35210 Konak/İZMİR
P'tesi-C'tesi 9.00 - 20.00. Pazar KAPALI
Tel. 0850 302 4301
0850 302 4301
Hem danışmanlık hem de aracılık hizmeti sunuyoruz. DIH Almanya Danışmanlık İzmir
Almanya’nın en az 60 ayrı meslek dalında 1 milyon 200 binden fazla kalifiye iş gücü açığı nedeniyle Alman ekonomisi yılda yaklaşık 30 milyar euro zarar ediyor. Bu nedenle de hükmet bu iş gücü açığını kapatmak için Alman göç yasasında yeni bir düzenlemeye gitmiştir. Federal hükümet, yeni yasa ile üçüncü ülkelerden yılda 25 bin nitelikli işgücünün gelmesini hedeflemektedir.
Alman Zanaatkarlar Birliği Başkanı Hans Peter Wollseifer ise yasanın önemine vurgu yaparak; “Şu anda sektörde kalifiye çalışan olmadığı için 250 bin kişilik boş pozisyon doldurulamıyor” demiştir.
Ağırlıklı olarak hemşire, kamyon şoförü, elektrikçi ve kaynakçı konusunda ihtiyaçlar var. Özellikle sağlık, lojistik ve havalimanı yer hizmetleri sektöründe işçi götürmek planlanmaktadır. Göç yasası kapsamında en çok alım yapılan meslek dalını ise sağlık personelleri oluşturmaktadır. Bu kapsamde İlk etapta 80 bin hemşire istihdam edilmek amaçlanmış, sonrasında kaynakçı ve elektrikçi alımlarına ağırlık vermek hedeflenmiştir. Onlar da 50 bin civarında olması hedeflenmektedir.
Almanya'da çalışabilmek için tabi bazı şartları yerine getirmeniz gerekiyor. Öncelikle mesleki eğitim ya da üniversite diplomasına sahip olan bir kişi Almanya’ya gitmeden önce Almanya'daki bir firmayla iş sözleşmesi yapması gerekiyor. Ancak bunun yanı sıra eğer bir firmayla sözleşme imzalamamışsanız da Almanya’ya gidip orada iş arayabiliyorsunuz. Tabii bunu yapabilmek için Almanca dil yeterliliğinizin olması, kendi geçiminizi sağlayabileceğinizi ispatlamanız gerekiyor.
Almanya’nın diplomatik temsilciliklerinde diploma denkliği alan ve mesleği yapabilecek derecede Almanca konuşabildiğini kanıtlayan vasıflı elemanlar somut bir iş teklifi olmadan, iş aramak için Almanya’ya gidip geçici oturum izniyle 6 aya kadar kalabilecek. Almanya’ya gitmek isteyen ve şartları yerine getirenlere 6 aylık vize verilecek.
Almanya'da çalışabilmeniz için eğitiminizi tamamlamış olmanız gerekiyor. Yüksek öğrenim görmüş kişilerin Almanya’ya gitmeden önce meslek eğitiminin Almanya’daki meslek eğitimi ile eşdeğer olduğunu ortaya koyan denklik belgelerini almaları gerekmektedir. Ancak eğer bu denklik belgesi alınamıyorsa, Almanya kişilerin yine de ülkeye gelip meslek eğitimlerini tamamlamasına imkan tanıyor. Ancak bunun için şartlar Almanca bilgisinin A2 seviyesinde olması ve Almanya’da kaldığı süreçte kişinin kendi yaşam maliyetlerini karşılayabilmesi. Bu şartlar karşılanırsa Almanya, 18 aylık vize vererek kişilere bu programlara katılma imkanı sağlanıyor.
Eğer yüksek öğrenim mezunu değilseniz mesleğinizle alakalı minimum 2 yıl eğitim aldığınızın kanıtını sunmanız gerekiyor. Bu şartı sağladığınız takdirde mesleki denkliğinizi alabir Almanya'da çalışabilisiniz ya da Almanya'da mesleki eğitim alabilirsiniz.
Almanya'da Çalışma izni almak için öncelikle yerine getirmeniz gereken üç önemli koşul vardır bunlardan ilki Almanya'dan aldığınız bir iş sözleşmesi, Almanca dil yeterliliği ve mesleki eğitim denkliğidir. Almanya'da çalışma izni almak ve vize başvurusunda bulunmak için öncelikle Eğer Almanya’da bulunan bir iş yerinden bir teklif aldıysanız ya da bir iş yeriyle anlaştıysanız ve iş sözleşmesi yaptığınız firma alanı bilişim teknolojileri veya mühendislik dışında ise Almanya sizden meslek dalına göre dil sertifikası ibrazı talebinde bulunmanızı isteyecektir.
Ayrıca çalışma izni alabilmek için eğitim belgelerinizin denkliğini de yaptırmış olmanız gerekmektedir.
Almanya'da çalışabilmek için bazı şartları yerine getirmeniz gerekmektedir. Bunun için:
1. Nitelikli Alman mesleki eğitimine eşdeğer tamamlanmış nitelikli Alman mesleki eğitiminin veya yurtdışında edinilen mesleki yeterliliklerin kanıtı,
Bu denkliği www.anerkennung-in-deutschland.de web sitesinde bulabilirsiniz .
2. Amaçlanan mesleğe karşılık gelen Almanca dil becerilerinin kanıtı .
3. Geçiminizin Almanya'da kaldığınız süre boyunca korunduğunu kanıtlayın . iş sözleşmesi olanlar için maddi şart aranmaz.
İkamet izni alarak iş arama amacıyla, temelde çalışmanıza izin verilmez. Ancak, yeterlilik işi yapmanıza izin veriyorsa, haftada 10 saate kadar deneme çalışmasına izin verilir.
Ancak tüm bu saydıklarımızın dışında tanınmış nitelikli bir mesleğiniz yoksa Almanya'da çalışamazsınız diye birşey yok. Bunun için ön koşul bir iş teklifi almanız.
Almanya tüm dünyadan işgücü alacağı için belirli bir sayıdan sonra yasa kapsamında işçi alımını durduracaktır. o nedenle elinizi cabuk tutmanızı tavsiye ederiz.
Almanya'da çalışma şartları meslekten mesleğe değişmekte olup haftalık çalışma saati mesaiyle birlikte maxsimum 48 saat olma şartı bulunmaktadır. Günlük çalışma süresi Türkiye'de olduğu gibi 8 saattir. Standart olarak 3 ila 6 ay arası deneme süresi bulunmaktadır. Maaşlar meslek dallarına göre değişiklik göstermekte olup lisans mezunu çalışanların maaşları 3000 ile 10000arasında değişiklik göstermektedir.
Kişi çalışma izni aldıktan sonra Almanya'ya gittiğinde yapması gereken şey Yabancılar Dairesine giderek oturum izni almaktır. Yabancılar dairesi oturum izni vermek için kişinin kaldığı evi, iş sözleşmesini, yeterince para ödenip ödenmediği ve maaşın geçiminize yetip yetmediğini, iş sözleşmesinin süresini dikkate alarak oturum izni vermektedir. Oturum izni en fazla 3 yıllığına verilmektedir.
Eğer diplomanız ya da mesleki eğitiminizin denkliği tanımlanmış ise sahip olduğunuz yeterliğe uygun mesleği aramak için nitelikli iş gücü olarak altı ay kadar süreli iş arama vize başvurusunda bulunabilirsiniz. “Düzenlenmiş meslekte” (örneğin sağlık alanında) çalışacaksanız,” meslek icra etme izni” (Berufsausübungserlaub) veya alınmış onay belgesi ibraz edilmelidir. Ayrıca, meslek eğitimi almış nitelikli iş gücü çalışmak istediği işe uygun düzeyde (genelde B1 düzeyinde) Almanca bilgisine sahip olmalıdır**.
Alınan vize, haftada on saate kadar deneme amaçlı çalışmaya izin vermektedir.
Bu dönem için ailenin Almanya’ya gelip yerleşmesi mümkün değildir.
* Eğer meslek eğitimini veya yükseköğreniminizi Almanya’da tamamladıysanız, diplomaların/yeterliliğin tanınması gerekli değildir. Almanya'dan aldığınız bir yüksek öğrenim diploması size orada 18 ay iş arama hakkı tanır.
Evet, herhangi bir mesleğiniz yoksa Almanya’da okulda veya işletmede eğitim alabilirsiniz. Ancak mesleki eğitime başlamadan önce en az B1 düzeyinde Almanca bilgisi gerekmektedir. Şayet dil bilgisi ön hazırlık kapsamında öğrenilecekse veya eğitim kurumu tarafından teyit edilecekse dil düzeyi şartı aranmamaktadır.
Ayrıca mesleki eğitim alırken aynı zamanda haftada on saate kadar çalışmanız da mümkündür.
Şayet 25 yaşından küçükseniz, eğitim yeri aramak için Almanya’ya giriş yapabilirsiniz. Ancak bunun için B2 düzeyinde Almanca bilgisi, yurtdışındaki bir Alman okulundan alınan diploma veya yüksekokul okumaya imkân veren okul diploması gereklidir. Bu kapsamdaki bir ikametin sınırı altı aydır.
Nitelikli iş gücünün eşi ve reşit olmayan çocukları aile birleşimi amacıyla vize başvurusunda bulunabilirler. Nitelikli iş gücü vize başvurusu yapıldığında aile bireyleri de aile birleşimi vize başvurusunu yapabilir. Başvurularla ilgili olumlu yönde karar verilebilmesi için Alman devletinden yardım almadan tüm ailenin geçimine yetecek gelirin ve yeterli büyüklükte bir dairenin olması gerekiyor. Eşlerin Almanya’ya gelmeden önce yeterli düzeyde Almanca bilmeleri prensipte beklenen bir husustur. Bu nedenle vize başvurusundan önce dil bilgisinin en düşük seviyesi olan A1 belgesi ibraz edilmelidir. A1 belgesinin ibrazıyla ilgili bazı istisnalar söz konusudur (örneğin nitelikli iş gücü AB Mavi Kartı şartlarını yerine getirmesi gibi). Çekirdek ailenin başvuruları ileri bir tarihte de yapılabilir. Ancak bu durumda da nitelikli iş gücünün Almanya’daki istihdamı, geliri, ikamet edilecek dairenin durumu ve eşin dil bilgisiyle ilgili belgeler ibraz edilmelidir. Nitelikli iş gücünün çocukları 16 yaşın üstündeyse ve daha sonra ebeveynin yanına gelecekse, Alman diline vakıf olmaları gerekir.
Hizmetlerimizden Yararlanın
Daha fazla bilgiye ulaşmak İçin sitemizi inceleyebilir, merak ettiklerinizi sormak, danışmanlık hizmeti almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
DIH Almanya Danışmanlık olarak hızlı, güvenilir ve kolay bir şekilde yabancı uyruklu personellerin çalışma ve ikamet izni için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
DIH Almanya Danışmanlık Hizmetleri
Almaya'da yasal ikamet izni almak için müşteri temsilcilerimiz ile hemen iletişime geçebilirsiniz...
Deneyiminizi daha iyi hale getirmek için bu web sitesinde çerezleri kullanıyoruz. Devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş oluyorsunuz. Daha Fazla Bilgi