One of the posts

Almanya 1 Mart itibariyle nitelikli işçi alımına başlıyor!

Almanya 1 Mart itibariyle nitelikli işçi alımına başlıyor!


Geçmişte de pek çok insan Almanya’ya çalışmak için gidiyordu. Türkiye’den de Almanya’ya göç eden işçi sayısı oldukça fazlaydı. Nitelikli iş gücüne ihtiyacı olan Almanya göç yasasında yeniden düzenlemeye gitti. Artık AB ülkesi vatandaşı olmayanlar da Almanya‘ya işçi olarak gidebilecek. Ancak bunun için belirli şartlar bulunuyor. Almanya işçi alımı şartları neler, Almanya’ya kimler işçi olarak gidebilir? Detaylara birlikte bakalım.


Almanya’da giderek büyüyen bir iş gücü açığı bulunuyor. Ülke bunu kapatmak amacıyla yeni bir göç yasası çıkarttı. Çıkartılan yeni göç yasası ise 1 Mart itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi


EN AZ 12 BİN TL KAZANÇ

Almanya'ya gidecek olan vatandaşlar sigortalı olarak en az asgari ücret kazancı ile çalışacak. Almanya'da mevcut asgari ücret 1557 Euro olarak biliniyor. Almanya'da çalışacak bir Türk personelin TL olarak kazancı 12 bin TL'ye tekabül ediyor. Kur arttıkça TL karşılığı da artıyor.


ALMANYA İŞÇİ ALIMI BAŞVURU ŞARTLARI NEDİR?


Alınan kararlar gereği Almanya'da Dışişleri Bakanlığı bünyesinde özel bir birim görevlendirilecek. Bu birim üzerinden nitelikli göçmen alımı süreci hızlandırılacak. Aynı şekilde nitelikli işçi alımı için vize işlemleri hızlandırılacak. Gelenlerin meslek eğitimi ve diplomaları tanınacak ve üst seviyede Almanca bilme şartı aranmayacak. Kabul edilecek meslekler arasında aşçı, inşaat işçisi, hemşire ve IT teknisyenleri de bulunuyor. Hindistan, Brezilya ve Vietnam gibi çok sayıda ülkeden göçmen alımı yapılabilecek


VASIFSIZ İŞÇİ DEĞİL UZMAN ARANIYOR


Dünyadaki ekonomik durgunluk ve resesyona rağmen, Almanya'da böyle bir tablonun ortaya çıkmasının nedeni ise hasta ve yaşlı bakım sektöründe çalışan ihtiyacının artması, hizmet sektörüne yoğun talep ile eğitim ve çocuk yetiştirme alanındaki gelişmeler olarak gösteriliyor.

Almanya, çeşitli alanlarda uzman işçilere ya da eğitimli, meslek sahibi çalışanlara ihtiyaç duyuyor. Doğu Avrupa'dan gelen işgücü bu alanlardaki boşlukları doldurmaya yetmiyor. Bu nedenle örneğin Türkiye'den gelebilecek yüksek donanımlı çalışanlar, mesleklerine uygun iş bulduğu takdirde daha kolay oturma ve çalışma izni alabiliyor.


Almanya işçi alımı sürecinde nitelikli işçi hedefi ne?


Almanya’da en az 60 ayrı meslek dalında 1 milyon 200 binden fazla kalifiye iş gücü açığı bulunuyor. Kalifiye elaman açığı nedeniyle Alman ekonomisi yılda yaklaşık 30 milyar Euro zarar ediyor. Bu nedenle de hükmet bu iş gücü açığını kapatmak için Alman göç yasasında yeni bir düzenlemeye gitti. Federal hükümet, yeni yasa ile üçüncü ülkelerden yılda 25 bin nitelikli işgücünün gelmesini bekliyor.

Alman Zanaatkarlar Birliği Başkanı Hans Peter Wollseifer ise yasanın önemine vurgu yaparak; “Şu anda sektörde kalifiye çalışan olmadığı için 250 bin kişilik boş pozisyon doldurulamıyor” dedi.


DIH Almanya Danışmanlık İzmir firması olarak Almanya’da yanında size iş verebilecek ve garantörünüz olacak firmalar tarafımızca sağlanmaktadır. İş başvuru dosyanızın hazırlanması ve işe yerleştirilmeniz için kariyer uzmanlarımız sizin hata yapmamanızı, zaman kaybetmemenizi ve açılan kontenjanlardan yararlanmanızı sağlayacaktır.

DIH Almanya Danışmanlık İzmir