One of the posts

Almanya'da Asgari Ücret Ne Kadar 2020-2021

Almanya’da asgari ücret pekçok ülkede olduğu gibi sektörlere göre değişiklik göstermektedir ve asgari ücret miktarı hemen hemen her yıl düzenlenmektedir. Bu ücretler genel anlamda Almanya’da geçim için yeterli görülmektedir. Almanya’da çalışanlar genellikle asgari ücretten daha yüksek maaşlarla çalışmaktadır. Sektörlere göre maaş dağılımı bu yazımızda belirtilmiş olup aynı zamanda Almanya'da asgari ücret miktarı 2020-2021 yılları için ve bu ücretle geçinilir mi? sizin için ortaya koyduk.


Almanya, Türklerin en yoğun olarak yaşadığı yerlerden bir tanesidir. Almanya'ya göç eskiye oranla oldukça azalmış olsa da, hala gençlerin çalışmak istediği ülkelerden biridir. Bu nedenle pekçok genç Almanya'ya gitmeden asgari ücret miktarı ve bu ücretlerle geçinilir mi gibi sorularına cevap aramaktadır.


Almanya'da asgari ücret göstermelik bir ücrettir ve ülkede yaşayanların çoğunu ilgilendirmemektedir çünkü Sektörden sektöre alınan maaş miktarı değişmektedir. örneğin meslek dallarına göre değişen maaş ortalamalarına baktığımızda İşçiler ortalama 2500 Euro’nun üzerinde maaş alabilmektedir. Tıp sektöründe yer alanlar yıllık ortalama 70.000 Euro , mühendisler yıllık 71.000 Euro ve üzeri, memurlar yıllık ortalama 65.000 Euro, bankacılık sektöründekiler yıllık 80.000 Euro ve üzerinde maaşa alabilmektedir. Bu miktarlar çalışılan sektördeki kişinin konumuna göre değişiklik göstermektedir.


Almanya'da özellikle yemek sektöründe faaliyet gösteren Türk girişimciler oldukça güzel ücretler kazanabilmekteler. Türk restaurantlarında çalışan bir garson 2500 euro üzerinde aylık ortalama bir gelir elde edebilmektedir. Bu bağlamda Almanya'da yaşayan Türklerin de bir çoğunun asgari ücret üzerinde kazandığını belirtmemiz faydalı olacaktır.

Almanya’da Asgari Ücret İle Yaşamak


Almanya'da Asgari ücret ile Geçinmek Mümkün mü?


Almanya asgari ücret ile geçinilebilecek bir ülke mi diye baktığımızda, 4 kişilik bir ailenin tek bir asgari ücretle geçinmesinin mümkün olmayacağını beirtmek gereklidir. Yani elbette geçim sağlanabilir ancak oldukça düşük standartlarda bir hayat sürülebilecektir. Almanya'da çalışanların çoğunluğu asgari ücretin çok üzerinde maaşlar aldığı için geçinmek kolay olmaktadır. Almanya’da bir aylık temel mutfak ve temizlik malzemesi giderleri yaklaşık olarak 600 Euro civarı tutmaktadır ancak tabii ki bu fiyatlar en basit alışverişlere göre hesaplanır. Örneğin bir kilo domates yaklaşık olarak 2,50 Euro, 1 kilogram peynir yaklaşık olarak 9 Euro ve 1 litre süt de 0,80 Euro’ya denk gelmektedir.


Şehir merkezinde tutulacak olan ortalama bir dairenin fiyatı 700-1000 Euro arası değişiklik gösterir. Uygun fiyatlara şehrin hemen dışında ulaşmak mümkündür ancak 800 Euro civarı olan pek çok iyi daireye şehir merkezinde ulaşmak da mümkündür. Yaklaşık 30 Euro’ya kadar elbise, 15 Euro’ya tişört, 100 Euro’ya deri ayakkabı ve 90 Euro’ya mont almak mümkündür.

Bu fiyatlara bakıldığı zaman üç kişilik bir ailenin geçinmesi için aylık 1800 Euro civarı bir maaş yeterli olacaktır.  Yani 4 kişilik bir aile Almanya'da yaşıyorsanız ve eve tek asgari ücret giriyorsa, geçinmek sıkıntılı olabilir. Ancak daha yüksek ücretle çalışıyorsanız veya iki kişi aynı evde asgari ücretle çalışıyor ise, oldukça rahat bir şekilde geçinebilirsiniz. Bu maaştan arttırıp keyfi ihtiyaçları da karşılamak mümkündür. Ülkenin geneli asgari ücretten yüksek maaş aldığı için geçim sıkıntısı yaşanması pek mümkün değildir ancak Türkiye’den Almanya’ya yerleşmek isteyenlerin dikkatli olması gerekir.

1 Euro 2020 yılının ilk aylarında yaklaşık 6,50 Türk lirasına denk geldiği için Almanya’ya yerleşme kararı alanların ilk birkaç ay zorlanması mümkündür. İyi bir işe girildiği zaman ise bu sıkıntılar kolaylıkla ortadan kalkacaktır.

Almanya gibi bir Avrupa ülkesi olan Hollanda'da Türk vatandaşların tercih ettiği ülkelerden bir tanesidir. Hollanda'da çalışma koşulları ile ilgili detaylı bilgiler kaleme aldığımız yazımızda Hollanda Asgari Ücret başlığından ulaşabilirsiniz.


Peki 2021 İtibariyle Almanya'da Asgari Ücret Ne Kadar?



Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde de 2021 yılında asgari ücretler zamlanacak. Peki, AB’nin dev ülkesi Almanya’da asgari ücret ne kadar?

Türkiye’de 4 Aralık 2020 tarihi itibariyle asgari ücrete 2021 yılında gelecek zam oranı ile alakalı görüşmeler başladı. Ocak 2021’in ilk günü yürürlüğe girecek olan anlaşmaya göre, asgari ücretin saati Ocak ayından itibaren 9,50 Euro, 6 ay sonra 9,60 Euro, 1 Ocak 2022 tarihinde 9,82 Euro ve 1 Temmuz 2022 tarihinde 10,45 Euro’ya yükselecek. Böylelikle Almanya’da asgari ücrete yüzde 11,8 oranında zam yapıldı. AB İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) 2020 yılının ilk yarısına ait verilerine göre Almanya’da bir aylık brüt asgari ücret bin 584 Euro olarak değer gördü.


 DIH Almanya Danışmanlık Alman piyasasındaki uzman iş gücü açığını kapatmak için Türkiye’den çok sayıda nitelikli personeli Almanya’da istihdam etmek için faaliyete başladı.  Bu kapsamda Almanya’da çalışmak isteyen sağlık personeli, mühendis, doktor, elektrik-elektronik teknisyeni, şoför, kaynakçı gibi meslek dallarında mesleki niteliğini tamamlamış birçok birey danışmanlık hizmetlerimizden yararlanmak için müracaatta bulunuyor. Sizde danışmanlık hizmetlerimizden yararlanmak istiyorsanız web sitemizdeki iletişim formunu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.